Najbardziej znane hiszpańskie kuchnie są regionalne: baskijska – dania mięsne- jagnięcina, kurczaki i ryby, a tradycyjnym serem jest Idiazabal; galicyjska – ryby i owoce morza, najpopularniejszym daniem jest smażona ośmiornica nazywana pulpo a feira; katalońska – ryby, owoce morza, warzywa oraz oliwa z oliwek, typowym deserem jest krem kataloński; walencka – podstawowy produkt spożywczy – ryż, dania specjalne – gęste zupy jarzynowe oraz dziczyzna – regionalna specjalnością jest ser owczy queso manchego. Mimo, że kuchnia hiszpańska bardzo się różni to jednak dominują niektóre produkty, takie jak owoce morza, ryby oliwa z oliwek, ryż oraz warzywa, z których najpopularniejsze są papryka, pomidory, ziemniaki i cebula. Niektóre z potraw hiszpańskich zagościły i na naszych stołach, na przykład, w niemal każdym mieście można zamówić paellę czy tortillę. Gazpacho to chłodnik, który został przygotowany na bazie pomidorów a przekąski w Hiszpanii wszelkiego rodzaju to tapas. Regionalnych potraw w Hiszpanii jest niezliczona ilość, jednak najważniejsze jest to, że ta kuchnia jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Różne oryginalne potrawy
    Kuchnia od niepamiętnych czasów stanowiła dla ludzi coś więcej niż miejsce przygotowywania posiłków. Filozofowie już w czasach starożytnych twierdzili, że człowiek budowany jest przez to, co je i w jaki …
  • Domowe smaki
    Domowe smaki oznaczają przede wszystkim wszelkiego rodzaju potrawy do których jesteśmy przyzwyczajeni, które zawsze przypominają nam o domu, o potrawach przyrządzanych przez naszych rodziców, czy dziadków. Domowe smaki będą powiązane …