Najbardziej znane hiszpańskie kuchnie są regionalne: baskijska – dania mięsne- jagnięcina, kurczaki i ryby, a tradycyjnym serem jest Idiazabal; galicyjska – ryby i owoce morza, najpopularniejszym daniem jest smażona ośmiornica nazywana pulpo a feira; katalońska – ryby, owoce morza, warzywa oraz oliwa z oliwek, typowym deserem jest krem kataloński; walencka – podstawowy produkt spożywczy – ryż, dania specjalne – gęste zupy jarzynowe oraz dziczyzna – regionalna specjalnością jest ser owczy queso manchego. Mimo, że kuchnia hiszpańska bardzo się różni to jednak dominują niektóre produkty, takie jak owoce morza, ryby oliwa z oliwek, ryż oraz warzywa, z których najpopularniejsze są papryka, pomidory, ziemniaki i cebula. Niektóre z potraw hiszpańskich zagościły i na naszych stołach, na przykład, w niemal każdym mieście można zamówić paellę czy tortillę. Gazpacho to chłodnik, który został przygotowany na bazie pomidorów a przekąski w Hiszpanii wszelkiego rodzaju to tapas. Regionalnych potraw w Hiszpanii jest niezliczona ilość, jednak najważniejsze jest to, że ta kuchnia jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Ostre smakiOstre smaki
    Każdy z nas od samego urodzenia jest już inny pod względem przyzwyczajeń czy też upodobań do poszczególnych rzeczy. Po części kłania się tutaj przystosowanie ciała człowieka do życia w danych …
  • Potrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonuPotrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonu
    Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania …