Najbardziej znane hiszpańskie kuchnie są regionalne: baskijska – dania mięsne- jagnięcina, kurczaki i ryby, a tradycyjnym serem jest Idiazabal; galicyjska – ryby i owoce morza, najpopularniejszym daniem jest smażona ośmiornica nazywana pulpo a feira; katalońska – ryby, owoce morza, warzywa oraz oliwa z oliwek, typowym deserem jest krem kataloński; walencka – podstawowy produkt spożywczy – ryż, dania specjalne – gęste zupy jarzynowe oraz dziczyzna – regionalna specjalnością jest ser owczy queso manchego. Mimo, że kuchnia hiszpańska bardzo się różni to jednak dominują niektóre produkty, takie jak owoce morza, ryby oliwa z oliwek, ryż oraz warzywa, z których najpopularniejsze są papryka, pomidory, ziemniaki i cebula. Niektóre z potraw hiszpańskich zagościły i na naszych stołach, na przykład, w niemal każdym mieście można zamówić paellę czy tortillę. Gazpacho to chłodnik, który został przygotowany na bazie pomidorów a przekąski w Hiszpanii wszelkiego rodzaju to tapas. Regionalnych potraw w Hiszpanii jest niezliczona ilość, jednak najważniejsze jest to, że ta kuchnia jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Placek po węgiersku – co to takiego?Placek po węgiersku – co to takiego?
    W ostatnich czasach w menu polskich barów i restauracji niższej kategorii pojawiają się placki po węgiersku. Ciekawe jest to, że nazwa ta niewiele ma wspólnego z Węgrami, bo mieszkańcy tego …
  • Woda do biuraWoda do biura
    Dystrybutor. Praca w mieście jest bardzo przyjemna, szczególnie jak pracuje się biurze, a jeszcze lepiej, jak na dziesiątym piętrze. Ma to swoje plusy i minusy. Plus bo latem, gdzie powietrze …