Kuchni narodowych na świecie jest tyle, ile krajów. Albo jeszcze więcej, gdyż kolejne kuchnie przechodzą swoje modyfikacje i mutacje oraz rozczłonkowują się na mniejsze odłamy regionalne. Jest to spowodowane tym, że pewne produkty występują tylko w danym regionie świata, który umiał te produkty przerobić i wyspecjalizować swoją własną kuchnię. Każda też kuchnia narodowa ma swoje smaki i swoje gusta. Europejczycy np. mogą spokojnie jeść wołowinę, czy cielęcinę w każdej postaci, w krajach hinduskich byliby posądzenie wręcz o kanibalizm. Tak samo kuchnia chińska czy wietnamska – w wielu kwestiach wykorzystuje np. psy czy koty, co nam nie przechodzi łatwo przez myśl. Ale oni wytworzyli taki styl swojej kuchni i cieszy się on sporym powodzeniem nie tylko w ich kraju. No właśnie, ludzie często z czystej ciekawości próbują adaptować kuchnie światowe do swoich potrzeb. Stąd powstają wspomniane wcześniej mutacje różnych kuchni. Te mutacje się przyjmują i zachowują, jakby od początku były w tej a nie innej kuchni. Ciekawe są też połączenie kuchni konkretnych narodów. Z połączeń takich powstają bardzo ciekawe potrawy. Ciekawe, pod względem smakowym, jak i pod względem estetycznym. Zarówno dobrze smakują, jak i dobrze wyglądają.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Dzisiejsza moda na gotowanieDzisiejsza moda na gotowanie
    Przebywanie w kuchni już dawno przestało być zajęciem nudnym, męczącym i monotonnym. Czym odróżnić artystę od rzemieślnika? Rzemieślnik robi rzeczy ładne, solidne i użyteczne. Artysta robi dzieła sztuki. Także w …
  • Potrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonuPotrawy gotowane w ciekłym azocie, czyli lody o smaku smażonego bekonu
    Szefowie kuchni ciągle poszukują nowych smaków, wrażeń, eksperymentując w swoich restauracjach z większym lub mniejszym powodzeniem. Kuchnia molekularna stała się hitem ostatnich kilkunastu lat. Zaplecze kuchenne restauracji serwującej mikroskopijne dania …