Wiele osób zadaje sobie pytanie, jakie wino należy podać do jakiej potrawy. Ten tekst nie da odpowiedzi, ale pozwoli zdobyć kilka wskazówek pomocnych przy komponowaniu trunków na stole. Pierwszą zasadą, którą stosują sommelierzy, jest zasada podobieństwa. Chodzi o to, żeby do potraw dobierać takie wino, które ma podobny charakter, co serwowane danie. Np. do ryb przyprawianych sosem cytrynowym podawać bardziej kwaśne wino, co pozwoli zminimalizować ten smak i uwypuklić inne cechy serwowanego trunku. Podobnie do z mięsem, im lżejsze danie, tym lżejsze wino. Podstawowe reguły są przy tym bardzo proste. Do ryb i drobiu podajemy wino białe, do czerwonych mięs i serów – czerwone, do deserów słodkie. Reszta zależy właściwie od naszych preferencji. Jeżeli na obiad podajemy ciemne mięso z żurawiną, możemy sięgnąć po wino dojrzalsze i słodsze. Będzie się ono komponowało idealnie ze smakiem dania. Przed posiłkiem najlepiej podać jakiś aperitif: np. wermut lub szampan. Po posiłku zamiast deseru możemy podać wino słodkie o intensywnym smaku. Najważniejsze w tym wszystkim jest dobre poznanie wielu gatunków win i znalezienie swojego ulubionego. Wszyscy podkreślają, że nie można ślepo wierzyć poradnikom, bo każdy z nas jest inny i ma inne wymagania smakowe. Poza tym na smak wina ma wpływ bardzo wiele czynników, np. pogoda, miejsce spożywania, czy nawet towarzystwo. Przed adeptami sztuki picia wina długa droga do zdobycia jej sekretów.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Biuro ksiegowe londynBiuro ksiegowe londyn
    Biuro księgowe w Londynie. Zastanawiając się nad założeniem firmy w Londynie, trzeba przyznać, że pokusa jest duża. Wszystko inaczej działa, procedury przebiegają w inny sposób. Moja małżonka jest księgową. Wpadliśmy …
  • Fototapeta do kuchniFototapeta do kuchni
    Jak szybko i tanio odświeżyć kuchnię?. Nie masz pieniędzy na remont, a nie możesz już patrzeć na wysłużoną kuchnię? Nie musisz wydawać majątku, by dać starym szafkom nowy wygląd. Z …