Już dawno właściciele restauracji zauważyli, że nie liczy się tylko to, co jemy, ale ważne jest również, jak to robimy. Stąd wiele lokali próbuje nadać swoim wnętrzom oryginalność, którą przyciągną potencjalnych klientów. Mają one oddawać charakter lokalu i często dobierane są pod proponowane menu. W restauracjach greckich możemy się spodziewać kolumn, motywów winorośli czy zdjęć Akropolu. W knajpkach francuskich królować będzie wieża Eiffle’a i lekki kwiaty. Nawet knajpy typu fast food zaczynają troszczyć się o swoje wnętrza. Z czego jednak wynika taka dbałość o wystrój? Restauracja nie jest tylko miejscem, gdzie się je. Tam się spotyka ze znajomymi, rozmawia, siedzi i dopiero wtedy degustuje potrawy. Każdy z nas szuka miejsc, które odpowiadają jego gustom, gdzie czuje się jak u siebie. Nikt nie lubi siedzieć w obskurnych wnętrzach. Musi być klimatycznie i z wyczuciem smaku. Nawet najmniejszy detal ma znaczenie. Wiedzą o tym restauratorzy, którzy cenią stałych klientów wracających ze względu na wnętrza i dania. Widać to szczególnie w programach telewizyjnych, gdzie rewitalizację lokalu zaczyna się od jego wnętrza, a dopiero potem przechodzi do samej karty.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • BruschettaBruschetta
    BRUSCHETTA? To przepyszne lekkie danie, które możemy przygotować na kolację, dla swojej rodziny. Będzie nam potrzebna bagietka, słoik sosu bruschetta, ząbek czosnku i oliwa z oliwek, przyda się również ser …
  • Kuchnia rosyjska ciekawi i zarazem inspirujeKuchnia rosyjska ciekawi i zarazem inspiruje
    Kuchnia rosyjska w chwili obecnej zarówno ciekawi jak i jest powodem wielu rozmów. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że jest to kuchnia nie tylko zróżnicowana, ale również bardzo bogata. Wielu …