Owoce morza to od niedawno szeroko rozpowszechniony przysmak wielu restauracji, ale także kuchni domowych. W skład owoców morza należy zaliczyć wszelkie małże, homary, małże oraz ośmiornice. Wszystkie te morskie stwory stanowią niejednokrotnie dania podawane na stołach restauracji, czy podczas spotkań towarzyskich. Wywołują one zróżnicowane opinie konsumentów. Niektórzy cenią sobie takie rarytasy, ale szereg osób nie toleruje podobnych potraw. Zależą one bardzo mocno od upodobań kulinarnych każdego z nas. Jak wszystkie produkty również i te podlegają procesom psucia oraz przeterminowania. Owoce morza nawet bardziej wpływają na nasz organizm. Oznacza to, że nieprzestrzeganie odpowiednich form przechowywania oraz niedotrzymanie terminów przydatności do spożycia takiego produktu może poważnie wpłynąć na nasze zdrowie. W ostatnim czasie obserwujemy zdecydowany odwrót od spożywania podobnych potraw. Wynika to z faktu, iż coraz częściej dochodzą nas słuchy o zarażeniach salmonellą w wyniku spożywania takich potraw. Najwięksi dostawcy owoców morza zmagają się z problemową bakterią. Choroba skutecznie odstrasza nawet największych zwolenników diety śródziemnomorskiej. Należy zachować szczególną ostrożność w przygotowywaniu potraw z owoców morza. Nie tylko salmonella stanowić może problem w wyniku zatrucia takimi produktami.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Kuchnia śródziemnomorska, lekka i zdrowa
    Czy da się polska kuchnię dostosować do kuchni śródziemnomorskiej? Kuchnia z basenu Morza Śródziemnego bardzo przypadła Polakom do gustu, w dodatku możemy u nas kupić większość składników, z których możemy …
  • Różne oryginalne potrawy
    Kuchnia od niepamiętnych czasów stanowiła dla ludzi coś więcej niż miejsce przygotowywania posiłków. Filozofowie już w czasach starożytnych twierdzili, że człowiek budowany jest przez to, co je i w jaki …