Owoce morza to od niedawno szeroko rozpowszechniony przysmak wielu restauracji, ale także kuchni domowych. W skład owoców morza należy zaliczyć wszelkie małże, homary, małże oraz ośmiornice. Wszystkie te morskie stwory stanowią niejednokrotnie dania podawane na stołach restauracji, czy podczas spotkań towarzyskich. Wywołują one zróżnicowane opinie konsumentów. Niektórzy cenią sobie takie rarytasy, ale szereg osób nie toleruje podobnych potraw. Zależą one bardzo mocno od upodobań kulinarnych każdego z nas. Jak wszystkie produkty również i te podlegają procesom psucia oraz przeterminowania. Owoce morza nawet bardziej wpływają na nasz organizm. Oznacza to, że nieprzestrzeganie odpowiednich form przechowywania oraz niedotrzymanie terminów przydatności do spożycia takiego produktu może poważnie wpłynąć na nasze zdrowie. W ostatnim czasie obserwujemy zdecydowany odwrót od spożywania podobnych potraw. Wynika to z faktu, iż coraz częściej dochodzą nas słuchy o zarażeniach salmonellą w wyniku spożywania takich potraw. Najwięksi dostawcy owoców morza zmagają się z problemową bakterią. Choroba skutecznie odstrasza nawet największych zwolenników diety śródziemnomorskiej. Należy zachować szczególną ostrożność w przygotowywaniu potraw z owoców morza. Nie tylko salmonella stanowić może problem w wyniku zatrucia takimi produktami.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Jak kupować żywność bez konserwantów
    W obecnych czasach coraz więcej produktów spożywczych, dostępnych w handlu, zawiera w sobie różnorodne składniki dodatkowe, których zadaniem jest przedłużenie terminu do spożycia danego produktu, wzmocnienie jego walorów smakowych, zapachowych, …
  • Egzotyczne smaki
    Czy masz świadomość, że na świecie istnieje nieskończona wręcz liczba różnego rodzaju smaków i potraw. Tylko do Ciebie należy decyzja czy będziesz chciał ich spróbować. W każdym przypadku musisz przygotować …