W nasze kuchni możemy rozróżnić dwie grupy produktów spożywczych. Należą do nich artykuły zasadowe oraz żywność kwaśna. Takie rozgraniczenie powstało w oparciu o walory mikroelementów wprowadzanych do naszego organizmu. Generalnie powinniśmy o wiele większą uwagę przykładać do wszelkich artykułów spożywczych nacechowanych zasadowo. Są one bardziej korzystne dla naszego organizmu oraz powodują lepsze jego funkcjonowanie. Produkty kwaśne natomiast powinny być ostrożnie dawkowane. W gronie produktów zasadotwórczych znaleźć możemy, między innymi: cytryny, morele, szparagi, czy pietruszkę. Wymienione składniki posiadają najwyższy poziom zasadotwórczości. W kategorii najwyższej kwasowości odnajdujemy: wołowinę, chleb pszenny, ryż biały, czy sery żółte. Te elementy najbardziej obciążają nasz organizm. Jak widać powszechne opinie o pozytywnym oddziaływaniu sera na organizm są nad wyraz przesadzone. W gamie produktowej branży spożywczej wyróżniamy również produkty mało zasadowe oraz mało kwasotwórcze. Ich spożywanie nie musi podlegać większym rygorom ilościowym. Do takich artykułów zaliczamy: kalafior, pomidory, chleb razowy, czy soczewicę. Oczywiście to nie koniec całej listy, ale wymienienie wszystkich produktów byłoby niemożliwe. Obok wymienionych grup produktowych wyodrębniono również dział produktów neutralnych dla organizmu. Bez ograniczeń możemy spożywać zatem wszelkiego rodzaju jogurty naturalne, margaryny oraz świeże mleko prosto od krowy.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Sushi przysmakiem podawanym w azjatyckich restauracjach
    Z kuchnią azjatycką spotykamy się niejednokrotnie w Europie i za Oceanem. Chińskie i japońskie jadło jest bowiem uznawane nie tylko za egzotyczne, ale i dla wielu smaczne. Japoński jadłospis jest …
  • Kuchnia włoska
    Niezwykle wielkim zróżnicowaniem cieszy się kuchnia włoska. Nic, więc dziwnego, że jest ona także najbardziej popularną kuchnią na świecie, która to jest znana w Europie i obok kuchni francuskiej zajmuje …