W nasze kuchni możemy rozróżnić dwie grupy produktów spożywczych. Należą do nich artykuły zasadowe oraz żywność kwaśna. Takie rozgraniczenie powstało w oparciu o walory mikroelementów wprowadzanych do naszego organizmu. Generalnie powinniśmy o wiele większą uwagę przykładać do wszelkich artykułów spożywczych nacechowanych zasadowo. Są one bardziej korzystne dla naszego organizmu oraz powodują lepsze jego funkcjonowanie. Produkty kwaśne natomiast powinny być ostrożnie dawkowane. W gronie produktów zasadotwórczych znaleźć możemy, między innymi: cytryny, morele, szparagi, czy pietruszkę. Wymienione składniki posiadają najwyższy poziom zasadotwórczości. W kategorii najwyższej kwasowości odnajdujemy: wołowinę, chleb pszenny, ryż biały, czy sery żółte. Te elementy najbardziej obciążają nasz organizm. Jak widać powszechne opinie o pozytywnym oddziaływaniu sera na organizm są nad wyraz przesadzone. W gamie produktowej branży spożywczej wyróżniamy również produkty mało zasadowe oraz mało kwasotwórcze. Ich spożywanie nie musi podlegać większym rygorom ilościowym. Do takich artykułów zaliczamy: kalafior, pomidory, chleb razowy, czy soczewicę. Oczywiście to nie koniec całej listy, ale wymienienie wszystkich produktów byłoby niemożliwe. Obok wymienionych grup produktowych wyodrębniono również dział produktów neutralnych dla organizmu. Bez ograniczeń możemy spożywać zatem wszelkiego rodzaju jogurty naturalne, margaryny oraz świeże mleko prosto od krowy.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Sala weselna katowice
    Wesele. Urządzenie wesela jest to pracochłonne zajęcie, które wymaga pełnego zaangażowania. Pierwszym krokiem jest sala weselna katowice, którą należy zarezerwować dużo wcześniej. Takie sale trzeba załatwić nawet i pół roku …
  • Najlepsza witamina d3
    Witamina D3. W czasie jesieni oraz zimy panuje okres częstych zachorowań na różnego rodzaju infekcje. Warto więc zadbać w tym okresie o wzmocnienie swojej odporności. Z dobroczynnego działania na układ …