Zupy nie bez powodu zdobyły tak wielka popularność we wszystkich częściach świata. Są one pożywne i smaczne, mogą być podawane na zimno i gorąco, a dzięki dobraniu odpowiedniego składu można uczynić z nich pełnowartościowy posiłek, który często określa się mianem dania jednogarnkowego. W naszej tradycji kulinarnej zupy są bardzo często pierwszym daniem, przygotowującym nas do spożycia dania głównego. Najważniejszą częścią zupy jest wywar, który przygotować można korzystając z kości zwierzęcych lub też warzyw – można również zdecydować się na wywar łączący oba składniki. Do niego dodaje się resztę części zupy, czyli warzywa oraz przeciery, które nadadzą zupie pożądany przez nas smak. Niemal zawsze zupę podaje się z różnymi dodatkami, jak chociażby makaron, ryż, kasza czy ziemniaki. Taki manewr stosuje się głównie po to, by podnieść walory odżywcze przygotowywanego posiłku. Najpopularniejsze zupy to pomidorowa, ogórkowa, żurek, grochówka oraz rosół, które od lat goszczą na stołach we wszystkich polskich domach.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Wykwintne potrawyWykwintne potrawy
    Wykwintne potrawy kojarzą się nam przede wszystkim z daniami bardzo starannie przygotowanymi, z potrawami wyszukanymi smakowo, podczas których zostały użyte produkty bardzo różnorodne smakowo. Każda osoba ma inny gust kulinarny, …
  • Egzotyczne smakiEgzotyczne smaki
    Czy masz świadomość, że na świecie istnieje nieskończona wręcz liczba różnego rodzaju smaków i potraw. Tylko do Ciebie należy decyzja czy będziesz chciał ich spróbować. W każdym przypadku musisz przygotować …