Zupy nie bez powodu zdobyły tak wielka popularność we wszystkich częściach świata. Są one pożywne i smaczne, mogą być podawane na zimno i gorąco, a dzięki dobraniu odpowiedniego składu można uczynić z nich pełnowartościowy posiłek, który często określa się mianem dania jednogarnkowego. W naszej tradycji kulinarnej zupy są bardzo często pierwszym daniem, przygotowującym nas do spożycia dania głównego. Najważniejszą częścią zupy jest wywar, który przygotować można korzystając z kości zwierzęcych lub też warzyw – można również zdecydować się na wywar łączący oba składniki. Do niego dodaje się resztę części zupy, czyli warzywa oraz przeciery, które nadadzą zupie pożądany przez nas smak. Niemal zawsze zupę podaje się z różnymi dodatkami, jak chociażby makaron, ryż, kasza czy ziemniaki. Taki manewr stosuje się głównie po to, by podnieść walory odżywcze przygotowywanego posiłku. Najpopularniejsze zupy to pomidorowa, ogórkowa, żurek, grochówka oraz rosół, które od lat goszczą na stołach we wszystkich polskich domach.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Szatkownica do warzywSzatkownica do warzyw
    Szatkownica do warzyw. W obecnych czasach, zwracamy coraz większą uwagę na produkty które jemy albo sami przyrządzamy. Dokładnie czytamy etykiety towarów ze sklepowych półek, staramy się unikać chemicznych dodatków i …
  • Posiłek najważniejszą czynnością dniaPosiłek najważniejszą czynnością dnia
    Kuchnia z roku na rok zanika mimo iż powstaję coraz więcej programów na ten temat. Człowiek zaganiany nie ma czasu na pichcenie czegoś samemu w domu. Dlatego takim dużym zainteresowaniem …