Zupy nie bez powodu zdobyły tak wielka popularność we wszystkich częściach świata. Są one pożywne i smaczne, mogą być podawane na zimno i gorąco, a dzięki dobraniu odpowiedniego składu można uczynić z nich pełnowartościowy posiłek, który często określa się mianem dania jednogarnkowego. W naszej tradycji kulinarnej zupy są bardzo często pierwszym daniem, przygotowującym nas do spożycia dania głównego. Najważniejszą częścią zupy jest wywar, który przygotować można korzystając z kości zwierzęcych lub też warzyw – można również zdecydować się na wywar łączący oba składniki. Do niego dodaje się resztę części zupy, czyli warzywa oraz przeciery, które nadadzą zupie pożądany przez nas smak. Niemal zawsze zupę podaje się z różnymi dodatkami, jak chociażby makaron, ryż, kasza czy ziemniaki. Taki manewr stosuje się głównie po to, by podnieść walory odżywcze przygotowywanego posiłku. Najpopularniejsze zupy to pomidorowa, ogórkowa, żurek, grochówka oraz rosół, które od lat goszczą na stołach we wszystkich polskich domach.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Podróże po świeciePodróże po świecie
    Jeśli lubimy różne smaki świata, możemy z jednej strony zamiłowanie do kuchni z innych rejonów świata, a z drugiej strony zamiłowanie do podróży połączyć ze sobą. Wyjazdy poza granice kraju …
  • Różne smakiRóżne smaki
    Każda osoba ma dla siebie różne smaki, które są faktycznie dla nas szansą na lepsze życie. Dodatkowo należy zrobić coś, co dokładnie pozwoli nam na to, aby mieć lepsze życie. …