Zupy nie bez powodu zdobyły tak wielka popularność we wszystkich częściach świata. Są one pożywne i smaczne, mogą być podawane na zimno i gorąco, a dzięki dobraniu odpowiedniego składu można uczynić z nich pełnowartościowy posiłek, który często określa się mianem dania jednogarnkowego. W naszej tradycji kulinarnej zupy są bardzo często pierwszym daniem, przygotowującym nas do spożycia dania głównego. Najważniejszą częścią zupy jest wywar, który przygotować można korzystając z kości zwierzęcych lub też warzyw – można również zdecydować się na wywar łączący oba składniki. Do niego dodaje się resztę części zupy, czyli warzywa oraz przeciery, które nadadzą zupie pożądany przez nas smak. Niemal zawsze zupę podaje się z różnymi dodatkami, jak chociażby makaron, ryż, kasza czy ziemniaki. Taki manewr stosuje się głównie po to, by podnieść walory odżywcze przygotowywanego posiłku. Najpopularniejsze zupy to pomidorowa, ogórkowa, żurek, grochówka oraz rosół, które od lat goszczą na stołach we wszystkich polskich domach.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Ciekawe pomysły na danie
    Jeśli chodzi o pracę w świecie kulinariów, warto jest zwrócić szczególną uwagę na to, że wbrew wszelkim pozorom, nie jest ona wcale tak bezużyteczna. Niekiedy bowiem niesie nam naprawdę mnóstwo …
  • Łączenie smaków
    Każdy kucharz doskonale wie, że gotowanie polega przede wszystkim na odpowiednim i dokładnym łączeniu ze sobą smaków. Jakby nie było bowiem gotowanie to sztuka, sztuka, która wynika przede wszystkim z …