Żur jest bez wątpienia jedną z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Cechuje ją przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich lekko kwaśny smak. Jest ona sporządzana na bazie zakwasu z mąki. Co ciekawe, żur jada się również w innych państwach słowiańskich. Obecnie można go spotkać w kuchni słowackiej, czeskiej oraz innych narodów, należących do rodziny Słowian Północnych. Klasyczny żurek gotowany jest w wywarze mięsnym z dużą ilością wędlin. Dodaje się między innymi wędzony boczek, żeberka oraz ogon wieprzowy, ale także kiełbasę białą lub wędzoną. W Polsce istnieje co najmniej kilkanaście przepisów na żurek, wszystko zależy, z której części Polski one pochodzą. Czasami żur podaje się z tłuczonymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze skwarkami. Stanowi to dobry dodatek do tej zupy. Ponadto bardzo często dodaje się pokrojone jajko na twardo oraz chrzan. Tradycję tą znamy przede wszystkim ze świąt Wielkiejnocy. Obecnie badacze spierają się, czy nazwa żurek jest tożsama z barszczem białym. Według jednej z tradycji, nazwy te podaje się zamiennie.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Wykwintne potrawyWykwintne potrawy
    Wykwintne potrawy kojarzą się nam przede wszystkim z daniami bardzo starannie przygotowanymi, z potrawami wyszukanymi smakowo, podczas których zostały użyte produkty bardzo różnorodne smakowo. Każda osoba ma inny gust kulinarny, …
  • Czekolada jako afrodyzjakCzekolada jako afrodyzjak
    Afrodyzjaki są to różnego rodzaju środki, które uznawane są za substancje pobudzające zarówno umysł jak i ciało do aktywności seksualnej, oraz sprawności w tym właśnie zakresie. Afrodyzjaki to ryby, owoce …