Żur jest bez wątpienia jedną z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Cechuje ją przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich lekko kwaśny smak. Jest ona sporządzana na bazie zakwasu z mąki. Co ciekawe, żur jada się również w innych państwach słowiańskich. Obecnie można go spotkać w kuchni słowackiej, czeskiej oraz innych narodów, należących do rodziny Słowian Północnych. Klasyczny żurek gotowany jest w wywarze mięsnym z dużą ilością wędlin. Dodaje się między innymi wędzony boczek, żeberka oraz ogon wieprzowy, ale także kiełbasę białą lub wędzoną. W Polsce istnieje co najmniej kilkanaście przepisów na żurek, wszystko zależy, z której części Polski one pochodzą. Czasami żur podaje się z tłuczonymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze skwarkami. Stanowi to dobry dodatek do tej zupy. Ponadto bardzo często dodaje się pokrojone jajko na twardo oraz chrzan. Tradycję tą znamy przede wszystkim ze świąt Wielkiejnocy. Obecnie badacze spierają się, czy nazwa żurek jest tożsama z barszczem białym. Według jednej z tradycji, nazwy te podaje się zamiennie.

Comments are closed.

Strony
Popularne
  • Zupy z różnych stron świataZupy z różnych stron świata
    Zupy nie bez powodu zdobyły tak wielka popularność we wszystkich częściach świata. Są one pożywne i smaczne, mogą być podawane na zimno i gorąco, a dzięki dobraniu odpowiedniego składu można …
  • Kłopoty z nazwą kebabKłopoty z nazwą kebab
    Okazuje się, że w każdym kraju kebab oznacza inną potrawę. W Polce mówiąc kebab, mamy na myśli tzw donner kebab. Nazwę tę tłuczmy się jako obracające się mięso, które skrawa …