W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się diety bezglutenowe. Należy jednak mieć świadomość tego, że dieta pozbawiona glutenu nie jest przeznaczona dla każdego. Gluten jest bowiem dość ważnym składnikiem wielu produktów, które zawierają węglowodany, a sama nietolerancja glutenu jest zaburzeniem, na które cierpi bardzo niewiele osób na świecie. Jakie są wskazania do wykluczenia glutenu z codziennej diety? Dlaczego dieta bezglutenowa nie jest najlepszym rozwiązaniem dla osób zdrowych? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w tym artykule.
Co to jest gluten?
Gluten stanowi mieszaninę białek roślinnych, które znajdują się w ziarnach zbóż. W związku z tym znajduje się on w większości produktów, które zawierają w swoim składzie węglowodany. Gluten w diecie zdrowej osoby jest zupełnie nieszkodliwy. Wywołuje on natomiast problemy z trawieniem u osób, które cierpią na celiakię, chorobę Duhringa lub u których po prostu zdiagnozowano alergię na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten.
Wszystkie wymienione wyżej schorzenia są podstawową do tego, ale wyeliminować gluten z codziennej diety. Aktualnie w sklepach można znaleźć bardzo wiele produktów, które pozbawione są glutenu. Podczas zakupów należy zwracać szczególną uwagę na etykiety produktów. Produkty pozbawione glutenu to te, na których znajduje się symbol przekreślonego kłosa lub napis „gluten free”.
Dieta bezglutenowa u osób zdrowych
Diety bezglutenowe – https://organic24.pl/category/produkty-dietetyczne-dieta-bezglutenowa stały się w ostatnim czasie bardzo modne i popularne, w związku z czym coraz więcej osób decyduje się na spożywanie produktów, które pozbawione są glutenu. W przypadku osób zdrowych najczęściej nie towarzyszy temu żaden konkretny powód. Należy mieć jednak na uwadze, że gluten w żaden sposób nie szkodzi osobom, które nie są na niego uczulone. W związku z tym nie powinno się z niego całkowicie rezygnować. Wykluczenie glutenu z diety niesie bowiem ze sobą pewne zagrożenia.
Spożywając wyłącznie produkty pozbawione glutenu, ciężej jest o zachowanie zbilansowanej diety, bogatej we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ponadto produkty bezglutenowe są zazwyczaj o wiele droższe niż klasyczne produkty zawierające gluten.
W jakich produktach występuje gluten?
Gluten to białko, które występuje w pszenicy i jej odmianach, a także w życie i jęczmieniu. W związku z tym można go spotkać w pieczywie, mące, kaszach, makaronach oraz wielu innych, przetworzonych produktach spożywczych. Tak naprawdę gluten występuje w większości produktów, które wiele osób spożywa na co dzień.