Kolendra to roślina, która wyglądem przypomina natkę pietruszki. Jej liście dodawane są do pieczeni, sałatek, a niekiedy również do dekoracji ciast i przystawek. Bardzo popularna jest ona w kuchni chińskiej oraz daniach meksykańskich. Charakterystyczny, lekko anyżowy aromat urozmaici każde danie.
Roślina ta wykazuje również działanie lecznicze, gdyż wspiera pracę układu pokarmowego i ułatwia trawienie. Napar pomoże usunąć z organizmu toksyny. Liście kolendry należy dodawać do potraw pieczonych i gotowanych na samym końcu, gdyż nie można poddawać jej długotrwałej obróbce termicznej.
Wiele przepisów na dania z dodatkiem kolendry znaleźć można na forach i portalach internetowych. W tym celu w okno wyszukiwarki wystarczy wpisać krótkie hasło, na przykład kolendra do czego dodawać bądź dekoracje na bazie kolendry.
Kolendrę można uprawiać we własnym ogródku. Roślina nie jest zbyt wymagająca, wystarczy ją regularnie podlewać. W sklepach i marketach dostępna jest kolendra w doniczkach oraz w formie suszonej.