Tutaj jesteś

Dieta w ciąży – podstawy

13 sierpnia 2021 Dieta dieta w ciąży

Ogólna zasada jest taka, że dieta w ciąży ma być po prostu zdrowa, stosunkowo prosta (naturalna) i jak najbardziej wartościowa. Co to jednak dokładnie oznacza? Co kryje się pod sformułowaniem zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety dla przyszłych mam? Odpowiedzi na te pytania powinna poznać każda kobieta planująca swoją ciążę. No i oczywiście każda, która już w tej ciąży jest i która chce jak najlepiej zadbać o swoje jeszcze nienarodzone dziecko.

Dieta w ciąży

Od momentu zajścia w ciążę wyraźnie zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na niemalże wszystkie witaminy, substancje mineralne i różne inne składniki odżywcze. Przyszła mama może potrzebować ich nawet dwukrotnie więcej niż wcześniej! Aby więc umiejętnie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu swojego oraz organizmu rosnącego w niej maluszka, powinna zadbać o to, by w dosłownie każdym jej posiłku pojawiła się jak największa ilość warzyw i owoców. To w końcu najzdrowsze produkty na świecie! Ogólnie przyjęte zasady są takie, że prawidłowa dieta ciężarnej powinna zawierać jakiś pół kilograma warzyw i nieco mniej owoców – spożywanych dzień w dzień. Oczywiście ważne jest również to, by postawić na jak największe zróżnicowanie produktów spożywczych. Nie należy dzień w dzień obżerać się samymi jabłkami i pomidorami. Im więcej kolorów zagości na talerzu, tym więcej witamin i minerałów przedostanie się do organizmu. Dania muszą być zróżnicowane.

Uważaj na to co jesz

Dieta w ciąży ma być zdrowa, ale jednak nie wolno w niej przesadzać z nadmiarem warzyw. One w bardzo dużych ilościach mogą jednak szkodzić. Pół kilograma warzyw to dużo i z jednej strony to dobrze, a z drugiej nie do końca. Warzywa w głównej mierze składają się bowiem z błonnika pokarmowego. A choć jest on niezbędnym składnikiem dla organizmu, bo reguluje procesy przemiany materii, to przyjmowany w zbyt dużych dawkach może doprowadzać do utraty licznych dobrych i wręcz niezbędnych związków odżywczych. Organizm zaczyna się ich wtedy naturalnie pozbywać. Nadmiar błonnika bywa też przyczyną biegunek, wzdęć i nudności. Aby więc przypadkiem nie dostarczyć go sobie w zbyt dużej ilości, najlepiej jeść warzywa obrobione, a nie surowe. Można je np. delikatnie podgotować, ugotować na parze albo nawet upiec. Te surowe należy dodawać do posiłków w mniejszych ilościach.

Jeszcze jedną podstawą diety w ciąży, o której też trzeba wspomnieć, jest po prostu woda. Bez niej nie ma życia, bo to z niej składa się każdy ludzki organizm. Kobiety w ciąży muszą więc ją pić. Dwa litry wody na dobę to takie minimum.

gdzie na narty

Redakcja szczuply.pl

Redaktorzy szczuply.pl to zespół ekspertów i pasjonatów, którzy z zaangażowaniem tworzą treści na temat diety, lifestyle'u, mody, urody, zakupów i zdrowia. Naszym celem jest dostarczanie wartościowych, rzetelnych i inspirujących artykułów, które wspierają naszych czytelników w osiągnięciu zdrowszego i bardziej satysfakcjonującego życia.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

widoczne żyły na nogach

Dieta na żylaki nóg

17 listopada 2021

Jesteś zainteresowany reklamą?